Tohtoročný festival remesiel patrí cechu remenárov

10.07.2009 Kežmarok

Kežmarok 10. júla (TASR) - Symbolický kľúč od mesta Kežmarok patrí do nedele cechovému richtárovi, ktorý bude dohliadať na vyše 200 majstrov, tovarišov i učňov na 19. ročníku medzinárodného festivalu Európske ...
Podujatie slávnostne otvorili dnes popoludní pred radnicou za účasti podpredsedu vlády a ministra školstva Jána Mikolaja. V príhovore vyzdvihol, že mesto uchováva a rozvíja ľudové remeslá, ktoré sa vykonávali na Slovensku po stáročia. Minister ocenil, že na festivale sa zúčastňujú viaceré stredné odborné školy s umeleckým a remeselným zameraním.
\"Počet remeselníkov sa nezmenil, je ich asi 200. Dôraz kladieme predovšetkým na remeslá, aby ich počet neklesol. Z nových, ktoré sme doposiaľ v Kežmarku nemali, sú tu tesári a ručná výroba krpcov. Zastúpení sú remeselníci zo všetkých kútov Slovenska, ale aj z Maďarska, Litvy, Poľska, Česka, \" povedal pre TASR riaditeľ EĽRO Ladislav Melikant. Dodal, že v bohatom sprievodnom programe sa predstaví počas troch festivalových dní viac ako tisíc účinkujúcich z deviatich krajín. \"V areáli funguje detské mestečko, na nádvorí hradu sú rybári, ručná výroba zbraní, sviečok, bábkové divadlo, sokoliari a priamo v hrade bude divadelné predstavenie aj počas nočných hodín\".
Medzinárodný festival remesiel a kultúry v Kežmarku patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku. Výnimočný je prezentáciou postupov majstrov remeselníkov. Nechýbajú medzi nimi kováči, tkáčky, čipkárky, keramikári, obuvníci či remenári, ktorým je tohtoročné EĽRO venované.
Cech remenárov vznikol v Kežmarku v roku 1609 z podnetu deviatich majstrov, medzi ktorými boli aj remeselníci zo Spišského Podhradia a Spišskej Novej Vsi. Podľa historikov bolo totiž na Slovensku len 11 samostatných cechov remenárov. Učenie trvalo štyri roky. Aby tovariš zvládol majstrovskú skúšku, musel vedieť zhotoviť strmene, opraty, či predné a zadné sedadlo na cestovný voz.
Kežmarské EĽRO sa vyznačuje množstvom sprievodných podujatí. Na dvoch pódiách, pri radnici a pri hrade, sa predstavia hudobné, divadelné, folklórne súbory a skupiny zo Slovenska a zahraničia. Pripravené sú výstavy i netradičné nočné prehliadky hradu. Klub železničných historických vozidiel v Poprade aj v tomto roku vypraví na trať medzi Popradom a Kežmarkom historický vlak ťahaný parnou lokomotívou.
Mesto Kežmarok je známe symbiózou kultúr viacerých národností, čo spolu s blízkosťou obchodnej cesty spájajúcej Orient so severom Európy a viacerými privilégiami umožnilo jeho rýchly hospodársky rozvoj, takže v stredoveku bolo jedným z hlavných centier remeselnej výroby a obchodu na území Slovenska.
 

Vyberte región